Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Val av accentfärger

Med hjälp av kulörer påverkar vi husets speciella stil, och med accentfärger kan man skapa spännande färgsättningar på sitt hus. Precis som med kulörer finns det många olika stilar att välja mellan, tidlöst, traditionellt eller vågat - och det gäller att ta hänsyn till både omgivningen och sin personliga smak. Färgval för dörrar, fönsterfoder och knutar ger hus olika uttryck, och fasadfärgen kan se annorlunda ut beroende på om du väljer en mörk eller ljus färg på husets detaljer.

Vit färg runt fönster, knutar och vindskivor är en typisk svensk tradition. Väljer man däremot att måla allt i samma kulör kommer huset att upplevas betydligt större. En mörkare accentfärg ger intryck av ett lägre och mindre hus. Tänk på huset som helhet. Det kan vara en god idé att låta accentfärgen komma tillbaka i andra detaljer; utemöbler, markiser eller liknande.

Detaljer gör stor skillnad. En sliten entré får nytt liv med pigmenterad träolja och ny färg på extremt utsatta delar, till exempel trappsteg. Du kan med fördel välja accentfärger som matchar ihop; markiser, utemöbler, blomlådor och annat.

Traditionellt färgsätts många svenska hus med avvikande färg på knutbrädor, foder och liknande detaljer. Nu har dock många som målar sitt hus börjat fundera i nya banor. Att måla hela huset i samma kulör ger ett snyggt och mer stilrent uttryck, men kan ibland också uppfattas som stelt eller naket.

Ett modernt hus färgsatt i Flüggers kulör "Rättvik". Här är såväl fasad som accentfärg mörkt röd, vilket ger ett enhetligt uttryck. Illustration: Frida Sandman Ett modernt hus färgsatt i Flüggers kulör "Rättvik". Här är såväl fasad som accentfärg mörkt röd, vilket ger ett enhetligt uttryck.

Ett hus färgsatt i matchande färger ger ett fantastiskt uttryck. Vi kan allt om utomhusmålning, kostnad, pris, färgåtgång, färgval, färgsättning, kulörer och färgsystem. Illustration Frida Sandman Samma hus färgsatt i matchande färger ger ett helt annat uttryck.

Med spröjs gäller samma sak. Många trivs med den hemtrevliga känslan som kommer med spröjs, och andra föredrar att avstå. Oavsett vilket du väljer finns många möjligheter till en personlig färgsättning.

Tips: Färgen upplevs mörkare ju grövre panelen är, eftersom det ojämna underlaget bildar små skuggpartier på brädan. Älvsbyhus har en egen, speciellt grovsågad panel, vilket förstärker denna effekt.