Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Välj miljömärkt färg

När du väljer produkter som är miljömärkta med Svanen och/eller EU-blomman kan du vara säker på att de uppfyller stränga miljö- och kemikaliekrav.

Varför ska du välja färg som är märkt med Svanen eller EU-blomman?

När du påbörjar ett måleriprojekt i hemmet använder du ofta stora mängder färg, spackelmassa m.m., d.v.s. produkter med kemikalier som inte alltid är varken miljövänliga eller bra för hälsan.

Enligt Kriteriechef Lisbeth Engel Hansen från Miljømærkning Danmark kan det vara en bra idé att hålla utkik efter miljömärkningen Svanen och EU-blomman nästa gång du köper färg:

- Även om det handlar om produkter som nästan är osynliga för oss kan det vara en bra idé att välja med omtanke. Produkterna kan nämligen påverka inomhusklimatet under lång tid efter användning, säger Lisbeth Engel Hansen.

Begränsning av skadliga ämnen

Svanenmärkets och EU-blommans fokus är att begränsa innehållet av miljö- och hälsoskadliga kemikalier.

- Färg innehåller kemikalier, som inte alltid är miljö- och hälsovänliga – varken för miljön, för de som arbetar med den eller för den familj som ska bo i bostaden sedan, berättar Lisbeth Engel Hansen.

- När det gäller inomhusfärg har vi särskilt fokus på att begränsa innehållet av miljö- och hälsoskadliga ämnen som lösningsmedel, tungmetaller och mjukgörare. Det finns dessutom krav på färgens kvalitet, förklarar hon.

Tre bra anledningar

Här är Lisbeths Engel Hansens tre bra anledningar till att välja färg som är märkt med Svanen eller EU-blomman:

  1. Färgen innehåller inga tungmetaller eller mjukgörare, som kan skada fortplantningsförmågan
  2. Färgen uppfyller de stränga kraven på lösningsmedel, som terpentin
  3. Miljömärkningarnas kvalitetskrav säkerställer att färgen räcker länge och täcker bra. Om det handlar om utomhusfärg ställs dessutom höga krav på motståndskraft.

Du kan läsa mer om Svanen och EU-blomman här.

Fakta om miljömärkning

  • Svanen och EU-blomman är Sveriges officiella miljömärkningar. De gör det enkelt för dig att välja de produkter och tjänster som är bäst för miljön.
  • Svanenmärkningen har kriterier för inomhusfärg och andra kriterier för kemiska byggprodukter som utomhusfärg, lim, fogmassa, spackelmassa, färg och lack för industriell användning.
  • EU-blommans kriterier omfattar färg för inomhus- och utomhusbruk. Man kan inte märka fogmassa och spackelmassa med EU-blomman.

 

SE_Svanen_A_POS_circle_RGB  ecolabel