Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Vilket färgsystem ska jag använda?

Det finns flera olika färgsystem att välja bland när du ska måla din villa. Exempel på detta är akrylat, oljefärg och slamfärg. Beroende på underlaget är det olika system som är lämpligast. Valet av färgsystem vid nymålning beror på vilken typ av fasad som ska målas. Wood Tex-serien från Flügger färg är ett exempel på färgsystem, som bygger på att man använder tre produkter för att skydda träet:

För valet av toppfärg kan du behöva några  snabba tips:

Om det finns en luftspalt mellan ytterpanelen och isoleringen är akrylat ett lämpligt val. Träet kan andas ”på baksidan”. Saknas luftspalt kan oljefärg vara ett bättre alternativ.

På liggande liksom hyvlad panel rekommenderar vi täcklasyren, som vackert framhäver träets ådring och ger ett bra skydd.

Om solitt trä ska målas runtom, till exempel en massiv bropelare, kan det vara fördelaktigt att använda alkydfärg (oljefärg). Oljefärgen är också väl lämpad till liggande panel, och andra fasaddelar där vatten kan bli liggande, som broräcken och liknande. Se alltid till att vattnet kan rinna undan från allt trä, för att skydda det på bästa sätt.

Falurött?

Är huset målat med slamfärg, till exempel Falu rödfärg, går det inte att måla ytan med annan färgtyp än just slamfärg. Slamfärg innehåller små metallpartiklar och förutom att en annan färgtyp som målas över slamfärgen får dålig vidhäftning, så kommer med största sannolikhet små rostfläckar att bryta sig igenom det nya färgskiktet.

Vill du måla ditt hus med den färg som påminner mest om faluröd, välj Flügger Facade betong i kulören faluröd. Det är en matt produkt (akrylatfärg)som ger en hållbar yta, främst anpassad för betong, men den går lika bra att använda på trä. Vi vill dock göra er uppmärksamma på att smuts och påväxt lättare fastnar på en matt yta så ni kan behöva se över fasaden med tätare intervaller. Flügger Facade betong är en akrylat som används i färgsystemet Flügger Aqua, och ska användas tillsammans med grundolja och utegrund ur den serien för att träet ska få bästa skyddet.

Måla om?

Ska du måla om huset och är osäker på vilken färg som rekommenderas på tidigare målad yta? Läs våra tips här!