Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Gör rummet större med mörka väggar

Många är av den uppfattningen att mörka kulörer på väggar, tak och golv visst är trevligt, men att de får rummet att se mindre ut. Det är en sanning med modifikation. Vid vissa tillfällen kan nämligen mörka färger få ditt hem att se större ut.

Det gäller särskilt i små hem där en mörk vägg på ett nästan magiskt sätt kan ge intryck av att vara ett extra rum i rummet. Den mörka väggytan kan också framhäva möbler och konst på ett helt annat sätt än vad en vit bakgrund kan.

På bilden ovanför syns hallen efter renovering - målad med Gallerivit och Oxiderad Grå (H 08). Bilden nedan visar hur den såg ut innan.

Hallen innan den renoverades och målades.

Skapa din egen kuliss

”Precis som en kuliss på teatern skapar stämning, så är en målad vägg i hemmet en kuliss som väcker uppmärksamhet och skapar stämning”, förklarar Flüggers PR-manager, Lone Bjørslev Kisbye.

Hon tillägger att man i ett rum med enbart vita väggar ibland kan tycka att möblerna framstår som osammanhängande i rummet. Om en vägg är målad blir den en fixpunkt och skapar en slags ordning i rummet.

Framhäv rummets obalans

De flesta av oss målar alla väggar i ett rum i samma kulör. Ju enklare ett rum är uppbyggt, desto bättre framstår det.

Har du däremot ett rum fullt av konstiga vinklar och halva väggar bör du fundera på att framhäva skillnaderna genom att måla dem i olika kulörer eller olika nyanser av samma kulör.

Artikel från Flügger Färg.