Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Hur vet jag när det är dags att måla om?

Det beror på vilket färgsystem du använder. En oljetäcklasyr bör målas om ungefär vart tionde år, medan dagens akrylatfärger håller upp till femton år om man följer de anvisningar färgleverantören rekommenderar. Väljer du att måla med Falu rödfärg får du räkna med att måla om vart femte år för att fasaden ska se tilltalande ut. Vanligt är också att man med tätare intervaller bättrar på själva solsidan, där färgen fortare mattas ner.

En bra tumregel är att måla när färgen börjar bli "trött"; kanske har den tappat lite färg och lyster, kanske ser vindskivorna slitna ut? Ofta kan det räcka att mellan målningarna bättra på och fräscha upp delar av fasaden som är extra utsatta, till exempel entré, knutar och fönsterfoder. Har färgen bleknat ordentligt eller till och med "bubblat" sig  eller flagnar, ja då är det på tiden att planera in en renovering av husets ytskikt. Oftast behöver en del brädor eller delar bytas ut. Somliga träfasader kan dock ha sett sina bästa dagar, och kanske är det då bäst att byta hela fasaden till nytt virke. Det är också ett tillfälle att själv välja vilket målningssystem du tycker verkar bäst.

Tips: Somliga har kommit på den fiffiga lösningen att måla en sida av huset vart annat år. Det innebär att husets färg aldrig blir riktigt sliten, och arbetet vid dessa tillfällen blir mindre betungande än vid en traditionell ommålning som kan ta en hel del energi.