Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Målarguiden - allt du behöver veta för att måla ditt hus

Ska du måla huset i sommar? Det kan vara svårt att veta i vilken ände en ska börja när det är dags att måla. De flesta målar relativt sällan, och på några år hinner mycket glömmas. Här har vi samlat en del kunskap och dessutom listat vad du behöver köpa inför sommarens husmålningsprojekt.

Skapa en målbild.

Innan du börjar måla bör du låtas inspireras av omgivningen; hur ser naturen ut? Finns andra hus i närheten? Hur är de färgsatta?

Besiktiga ditt hus.

Vilken storlek är det? Anteckna mått på väggar, notera antalet dörrar och fönster. Vad är huset målat med sedan tidigare? Och glöm inte det viktigaste; hur är skicket? Behöver huset skrapas innan tvättningen, kanske är någon bräda i behov att bytas ut?

Gör ditt första inköp!

Börja med att köpa in de verktyg du behöver, tillsammans med några olika provburkar. Det här kan du behöva:

- Fasadtvättmedel
- Tvättborste
- Fasadborste
- Spolskaft
- Förlängningsskaft Click Lock
- Hink
- Trasor
- Färgskrapa
- Latexbaserad fogmassa för utomhusbruk (glöm inte fogpistol)
- Fuktmätare
- PROVBURKAR!!

Skrapa och tvätta huset.

Det här stadiet kan kännas motigt, men behåll målbilden tydlig! Lägg fram en bild av din färgsättning vid kaffet när du pausar, det är en fin motivation. Det är viktigt att du är noggrann med tvättningen oavsett om huset är omålat eller målat sedan tidigare. Lika viktigt är att huset får torka ordentligt innan målningen påbörjas.

Vi rekommenderar att du använder dig av en och samma färgtillverkares produkter genom hela målningsprocessen för ett garanterat resultat.

utsatta vindskivor

Byt dåliga brädor.

Byt ut eventuellt dåligt virke, var extra noga med att vindskivor och broräcken är fräscha. De tar större skada än övriga husdelar och drabbas hårdare av röta om de inte får fullgott skydd.

Täta.

Eventuella sprickor och håligheter i fasaden fylls enkelt med latexbaserad fogmassa.

Provmåla!

Här börjar det hela bli roligt. Måla lösa brädor (eller varför inte en fågelholk?) och flytta runt i sol och skugga och se hur färgen verkar se ut mot omgivningen. Det välbeprövade tricket att kisa kan ibland kännas bra för att se en tydligare bild av slutresultatet. Glöm inte att kolla färgen vid olika tidpunkter; ljuset kan skilja sig mycket beroende på tidpunkt och väder. Bestäm dig för den kulör du gillar mest, och beställ några olika provburkar i olika nyanser.

provburkar flugger

Gör din andra beställning.

Vi rekommenderar att du handlar färgen i två till tre omgångar. Då är risken mindre för överflödiga förpackningar. Penslar och andra verktyg köper du med fördel vid detta köptillfälle. Den här listan föreslår vi:
- Grundolja
- Grundfärg
- Toppfärg (Uteakrylat, Oljefärg V eller Täcklasyr)
- Penslar
- Eventuellt förlängningsskaft click lock
- Fuktmätare. Om du inte redan köpt en fuktmätare kanske du vill ha en innan du målar?
- Täckmaterial. Vi rekommenderar täckfilt och självhäftande plastfolie, men även klassikern maskeringstejp, som även finns i en blå, UV-beständig variant.
- Skyddskläder. Målarkeps är bra för att slippa ett ofrivilligt frisörbesök, och handskar är självklara. Vi har också sett att overaller är på frammarsch.
- Fönsterskrapa

Skydda underlaget

Täck över. När produkterna har anlänt börjar du med att kolla att fukthalten är tillräckligt låg i virket. Innan första penseldraget är det bra om du täcker marken och eventuellt trädäck, entré och liknande, så att de inte smutsas ned i onödan. Buskar kan bindas ihop eller fösas åt sidan med hjälp av en större skiva. Använder du täckfilt blåser den inte iväg, och den textila ytan suger upp färgspill, så färgen smetas inte ut så som den kan göra vid användning av täckplast.

Börja måla!

20740_WoodTex_Grundolie_10L

Steg ett

1) Börja med Wood Tex Grundolja. Behandla vindskivor, ändträn och andra väderutsatta områden. Tränger in på djupet och mättar träet, så att inte vatten tar sig in på samma sätt. Det förhindrar också torrsprickor. Grundoljan ska torka/härda i minst 6 timmar innan grundfärgen ska på.

20751_WoodTex_Grundmaling_10L

Steg två

2) Grundmåla. Wood Tex Utegrund är en grundfärg som mättar trärent virke på djupet och ser till att toppfärgen får en god vidhäftning. Grundfärgen ska torka minst 16 timmar innan toppfärgen stryks. Är ditt hus målat sedan tidigare behövs ingen grundfärg, om ingen bräda byts ut förstås. Då behöver den delen av huset nytt skydd från grunden.

22549_WoodTex_Akrylmaling_10L

Steg tre

3) Slutstryk. När du väljer Wood Tex färgsystem från Flügger, är steg 1 (grundolja) och 2 (grundfärg) lika oavsett vilken toppfärg du väljer. Du kan välja mellan akrylat, oljefärg eller täcklasyr. Är du osäker på vilken toppfärg du ska välja rekommenderar vi den här artikeln.

För tidigare målat trä: hoppa över punkt ett och två.

Rengör.

När målningen är avklarad och täckningen tas bort, syns att lite färg kanske ändå har spillts. Då är det bra att ha en rakbladsskrapa till hands. Det går bra med en likadan som du har till spisen, men vill du köpa så finns det rakbladsskrapor i vår shop. Efter målningen känns det alltid trevligt och fräscht om fönstren putsas.

NJUT!

Huset är färdigmålat och kanske har du träningsvärk? Koppla av med grillkväll och en läskande dryck. Måhända vill kompisarna också beundra resultatet!