Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Skapa harmoni mellan väggar och snickerier i ditt hem

Den neutrala vita

Den här stilen är utan tvekan den vanligaste i svenska hem och en säker lösning. En säker stil behöver inte vara tråkig – snarare klassisk, eftersom den kan användas i nästan alla typer av hem.

Måla alla dörrkarmar, paneler och fönster i en vit färg. På så sätt garanterar du enkelt en estetiskt elegant linje genom hela ditt hem. Den skapar ett helhetsintryck när man rör sig från rum till rum.

Genom att välja vitt till dina karmar och paneler i hemmet får du samtidigt stor frihet när det gäller färgen på dina väggar. Måla en eller flera av dina väggar i kompletterande färger. De genomgående vita linjerna ger dig möjlighet att välja flera färger som matchar varandra. Resultatet är ett stilfullt uttryck i hela ditt hem.

avantgarde-fargsattning_

Experimenterande avantgarde-stil

Avantgarde är ett uttryck som framför allt används om konstnärer som vill experimentera med avancerade idéer och färger. Här tillåter vi oss att använda uttrycket för att visa hur du kan experimentera med färgval för träpaneler och karmar som kompletterar stilen i ditt hem.

I en äldre bostad kan du till exempel måla både karmar, paneler och fönster i samma färg som du har på väggarna. Det ger ett mer homogent och lugnare uttryck i ett rum. Den här lösningen kräver dock flera överväganden än den vita färgen. Du behöver bland annat ta hänsyn till:

  1. Bostadens arkitektur (ska det vara en genomgående färg eller flera färger i de olika rummen?)
  2. Hur ska du skilja rum och färger åt? (ska färgerna t.ex. delas mitt på dörrkarmen?)
  3. Ska fönsterbrädorna målas i samma färg som väggar och paneler?
  4. Innan du väljer den här lösningen bör du ta ställning i flera frågor. I gengäld får du en helt unik bostad med ett både stringent och lugnt uttryck.

original-fargsattning

Respekt för det ursprungliga

Den sista stilen handlar om att hylla din bostads autenticitet och historia fullt ut. Den här stilen är för bostadsnördarna. Till dig som värnar om autenticitet och har en passion för din bostads ursprungliga uttryck. Du som bor i en villa med gul mursten och håller fast vid detaljer som de mörkblå fönsterbrädorna. Du som har tidsenliga bruksföremål och dekorationer i hemmet.

Här är det inte färgerna som skapar hemmet, utan bostadens historia som väljer färgerna. Lek bostadsdetektiv och gå på upptäcktsfärd i bostadstidningar och -magasin för att hitta inspiration till den ursprungliga färgsättningen innan du låter den vita färgpenseln svepa över tak och karmar i ditt hem.

Hitta närmaste loppmarknad och leta efter tidsenliga konst- och bruksföremål som kompletterar stilen. Skapa ett inspirerande och autentiskt hem.

Artikel från Flügger Färg.