Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Sov gott med de rätta kulörerna

Underlättas en god nattsömn av ditt kulörval?

När vi pratar om vilka kulörer som är bra att använda i sovrummet, och på så sätt se till att du får en bättre nattsömn, finns det egentligen inte något facit. Men det är helt klart att vissa kulörval är bättre än andra och att du bör undvika vissa helt.

Vi har förbättrat vår kunskap om kulörer med hjälp av intervjuer och forskning från bl.a. en sömnforskare. Vi har även gjort egna tester på olika kulörval. Vi har alla olika behov. Vissa behöver kulörer för att vakna upp och komma igång på morgonen. Andra behöver få lugn och ro och hjälpa hjärnan och kroppen att somna på kvällen. Och andra vill ha ett sovrum som utstrålar trygghet och romantik.

Av alla de kulörer som vi har testat har vi hittat tre som representerar olika sömnbehov. Men det betyder inte att andra kulörer inte är bra i sovrummet.

Tre förslag på kulörer för ditt sovrum

Blå – My Retreat.

Bild ovanför. Blått stimulerar den del av nervsystemet i hjärnan som får kroppen i balans efter t.ex. upphetsning. Det hjälper till att få en upplevelse av vila och kyla eftersom den skapar en rogivande känsla och får pulsen att gå ned. Det är bra för dig om du har svårt att somna. Det är viktigt att den blå kulören inte är för stark och klar så att kroppen kopplar ihop den med dagsljus och vaket tillstånd. Därför har vi tillsatt grått i denna avslappnande, lugnande och kyliga blå.

Rosa – Cosy Cover.

Violett och rosa kan du använda med fördel använda om du är ute efter en trygg, romantisk och kärleksfull atmosfär. De rosa och violetta nyanserna har använts som både kunglig och religiös färg i århundraden. Det röda inslaget finns med för att höja pulsen så att kroppen avger mer värme och att temperaturen på så sätt höjs. Om man t.ex. vill ha en dekadent och sofistikerad känsla à la fransk boudoir, så är skirt rosa eller djupviolett rätt för dig.

rosa-cosy-cover

Gul – Distant Sunlight.

Gult är energigivande och alla nyanser lämpar sig inte i ett sovrum. Gult i en dämpad version kan ge det ljus och den energi du kanske har behov av på morgonen. Den signalerar friskhet utan att vara överväldigande och den ger det nödvändiga ljuset tillsammans med både artificiell och naturlig belysning i sovrummet.

gul-distant-sunlight

Våra tips om sömnkulörer

  • Ta reda på vilket behov som är viktigast för dig
  • Titta på hur mycket ljus som redan finns i ditt sovrum
  • Fundera på om du ska skapa en grottstämning genom att måla taket i samma kulör som väggen
  • Välj en väggfärg utan för mycket glans – ju högre glans, desto mer spegeleffekt och därmed mindre lugn
  • Låt det ljusa i fönsterramen vara i en neutral vit kulör
  • Om du har flera små avgränsade väggytor bör du fundera på att nöja dig med bara en vägg i den kulör som du valt
  • Välj en roller som ger så lite struktur som möjligt. Det bidrar till en lugnare yta
  • Om du är tveksam kan du prova med färgprover – ta en färg i taget och använd hela färgprovet så att du får en så stor yta som möjligt att bedöma