Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Vitt är mer än bara vitt

Olika vita färger och vad de kan

Är du som de flesta svenskar som har vita väggar i ditt hem. Men vilken vit? Det är faktiskt stor skillnad på de vita nyanserna och på hur de påverkar vår inredning.

Råvit

Den här nyansen ger ett tidsenligt och helt rent intryck. Råvit passar tillsammans med de flesta andra kulörer eftersom den är neutral. Dessutom är det en av de ljusaste nyanser vi kan åstadkomma. Var försiktig med att använda den på stora, solbelysta väggytor eftersom effekten där kan bli nästan skärande vit. Råvit är en vit bas med ett stänk av umbra. Umbra tillför värme på ett neutralt sätt.

Modevit

Modevit ger ett mjukt ljus i rummet. Det mjuka intrycket kommer av att nyansen är relativt mörk jämfört med andra vita nyanser. Det innebär också att modevit täcker väldigt bra och därför är lätt att arbeta med. Förutom umbra innehåller modevit även ett stänk av oxidgul, vilket ger en svagt gyllene ljus.

Kalkvit

Om man är ute efter en antik känsla så är kalkvit helt rätt nyans. Den är som ett ark papper som har gulnat av solen och tidens gång. Var försiktig med artificiellt ljus på kalkvita ytor, eftersom det i vissa fall kan uppstå en grönaktig reflex. Kalkvit innehåller umbra, oxidgul och ett litet stänk av ren gul. Den ger ett ägguleliknande, krämigt intryck. I vått tillstånd liknar färgen en frestande äggtoddy. Precis som modevit täcker kalkvit mycket bra.

RAL 9010

Det här är industrins version av vit. Om man köper sprutlackerade golvpaneler eller någon annan inredningsdel i vitt, till exempel skåpluckor, så är chansen stor att man får RAL 9010. Om man målar väggen med råvit intill en panel i RAL 9010, så blir man antagligen inte särskilt nöjd med resultatet – råvit får nämligen RAL 9010 att se sliten och gulnad ut. RAL 9010 innehåller små mängder av pigmenten umbra och oxidgul. Tonen är ljus och varm med en tydlig dragning åt gyllene. Kom ihåg att förklara för kunden att RAL 9010 är en specifik vit nyans, precis som råvit och kalkvit.

Kulöravvikelser är nästan omöjliga att undvika. Om man byter från blank till matt färg och tittar efter noga kan man troligen se en liten skillnad i nyansen, även om båda heter till exempel RAL 9010. Om man sedan kombinerar denna ”samling” av RAL 9010 med en sprutlackerad panel kommer den kulören troligen att avvika i en tredje riktning, såvida inte den vita nyansen kommer från samma tillverkare. Gör nödvändigheten till en dygd och arbeta medvetet med kontraster.

Gallerivit

Det här är tvillingen till råvit som har i stort sett samma egenskaper, så när som på en viktig bit: gallerivit är kall medan råvit är varm. .Det här är ett alternativ till de populära krämigt vita nyanserna: en kall och stram vit nyans.

På Flügger Färgs färgkort "at Home" (länk öppnas i nytt fönster) hittar du ett brett urval av vita kulörer. Det är viktigt att undersöka vilken vit nyans du har på t.ex. fönster, dörrar och paneler innan du målar väggarna vita, eftersom olika typer av vitt tillsammans kan ge ett rörigt intryck.

Artikel från Flügger Färg.