Inspiration

Ska du måla huset i sommar? Här har vi samlat tips och goda råd,
dessutom svarar vi på de vanligaste frågorna vid målning av fasader.
Har du andra frågor om till exempel utomhusfärg, får du gärna höra av dig så kan vi
svara dig direkt och sedan bygga ut vår kunskapsbank online.

Så hittar du vägen i färgdjungeln

Att välja färg är ett dilemma som husrenoverare ställts inför i alla tider. Ska man välja neutrala färger som passar till det mesta, eller kaxiga kulörer som ger den grå vardagen mer färg? 

Anne B Christensen, industridesigner hos Flügger, delar med sig av sina bästa färgtips.

Anne B Christensen, industridesigner hos Flügger, delar med sig av sina bästa färgtips.

En sak är du på det klara med: du vill måla om. Men så åker du till färgbutiken och börjar botanisera bland alla färgkartor, och plötsligt blir det svårt. Det finns ju så många fina färger! Och hur funkar de egentligen i just ditt vardagsrum?

Det här är ett vanligt scenario, enligt Anne B Christensen, industridesigner hos Flügger. Och en bakomliggande orsak till att företaget tagit fram ett nytt färgkort, indelat i kategorier, för att guida kunderna på ett tydligare sätt.

Vad behöver du tänka på när du tar fram en ny färgkarta?

- Det finns många praktiska, tekniska och estetiska hänsyn att ta. Vem är det som ska använda färgerna – proffs eller privatpersoner? Vilka färger är populära just nu? Och inte minst: Vad är det som funkar i våra hem?

Vad avgör vilka färger som ska vara med?

- Vi åker på mässor, pratar med trendspanare och hänger med i vad som händer både inom mode och inredning. Men viktigast av allt är att vi har stor erfarenhet av vad som funkar estetiskt sett i hemmets rum och arkitektur. Dessutom har vi detaljerad kunskap om vad våra kunder vill ha.

Vilken hänsyn tar Flügger till rådande trender?

- Färgtrenderna kommer oftast från modevärlden och är relativt snabba. Vi tittar förstås på dem, men i färgbranschen behöver vi omtolka dessa trender för att de ska fungera mer långsiktigt. Förr jobbade vi mer med snabba trender men det kändes inte som att vi gav hållbara råd. "Du kommer att vara glad i fyra månader, men sedan kommer du att tröttna", är inte vad vi vill förmedla. Under en period har vi i stället valt att ta fram aktuella färger i specifika samarbeten med exempelvis museum eller möbeltillverkare.

NAVIGERA I DEN NYA FÄRGKARTAN

Flüggers nya färgkarta delas in i fem olika kategorier:

FAVORITFÄRGER Helt neutrala färger som passar på samtliga ytor i hemmet och ger stor frihet när det gäller att välja möbler, konst och annat som ska passa till.

GRÅ SHADES Fyra grå färgriktningar med underton av brunt, blått, grönt eller rött. Framhäver allt annat i rummet på ett fantastiskt fint sätt.

NORDISKA FÄRGER Även dessa färger passar för stora ytor, men är mer kulörta än de föregående kategorierna och ger ett mer personligt intryck. Lämpar sig för alla väggarna i ett rum, eller som fondvägg.

ACCENTFÄRGER Här återfinns färgbomberna som gör vardagen gladare. Sällan lämpliga att måla ett helt rum med, men fina som effekt och dekoration i små doser, till exempel om man vill pigga upp loppisfynden med färg som framhäver deras former.

TIDENS FÄRGER Resultatet av olika samarbeten med designer, möbel-tillverkare, museer och dylikt.

Vi vill fortfarande se mer av rosa nyanser, säger Anne B Christensen. Prima ballerina är inspirationskälla till färgen "Bitter Sweet" här nedan:

Vi vill fortfarande se mer av rosa nyanser, säger Anne B Christensen. Prima ballerina är inspirationskälla till färgen "Bitter Sweet" här ovan.

Hur gjorde du för att det nya färgkortet skulle bli mer pedagogiskt och lättanvänt?

- Det gamla kortet innehöll hundratalet kulörer som presenterades i ett svep. Nu har vi delat upp dem på ett nytt sätt så att du omedelbart kan hitta den grupp av färger som funkar till de flesta ytor, de stora väggytorna, eller för små ytor. Dessutom har vi delat upp dem i fem olika teman för att under-lätta valet (se separat ruta här intill).

Har du några egna favoritfärger?

- Jag har verkligen inte det. Jag tycker det handlar helt och hållet om hur färgerna kombineras. En viss färg kan kännas helt rätt i ett sammanhang men helt fel i ett annat.

Hur ser det ut hemma hos dig?

- Vi arkitekter är ganska konservativa, som du vet, så jag omger mig mest med dämpade kulörer. Jag har börjat öppna mig för de mer vågade accent-färgerna i vårt färgkort — de gör en ju så glad!

TEXT OCH BILDER: LISELOTTE LUNDSTRÖM, HUS & HEM, i samarbete med Flügger Färg